KRIZATA

Чайна дейли”: Дефицитът на САЩ може да достигне 9,3 трилиона долара


22 март 2009 | 00:37 | Агенция "Фокус"

Пекин. За следващите 10 години бюджетният дефицит на САЩ може да достигне 9,3 трилиона долара, което е три пъти повече от дефицитите на страната при под управлението на Джордж Буш, четем на страниците на китайския вестник “Чайна дейли”.
Новите прогнози за бюджетния дефицит на САЩ по време на мандата на Барак Обама се оказаха с 2,3 трилиона долара по-лоши от последните, направени само преди месец.
По време на предизборната надпревара Обама критикуваше икономическата политика на предшественика си. Новите очаквания за икономическото развитие на страната обаче не само показват по-големи дефицити, но и застрашават плановете на новия президент относно реформиране на здравеопазването и разработване на нови енергийни източници.

http://www.focus-news.net/?id=n1151748

Барак Обама предупреди за колапс на финансовата система, ако още големи банки стигнат до несъстоятелност


23 март 2009 | 02:15 | Агенция "Фокус"

Вашингтон. Американският президент Барак Обама предупреди за опасността от колапс на цялата финансова система с потенциал за предизвикване на икономическа депресия, ако се допусне фалитът на още някоя голяма финансова институция, но отбеляза, че вероятността това да стане е малка, предаде АФП.
В интервю за
Си Би Ес той се съгласи, че може да се стигне до имплозия на финансовата система, ако други институции като застрахователния гигант “Ей Ай Джи” и банка “Ситигруп” изпаднат в несъстоятелност.

http://www.focus-news.net/?id=n1152228

Щатите отвориха печатницата за пари

Мирослав Георгиев, валутен дилър във ФК “Логос”:

 През изминалата седмица доларът поевтиня рекордно за последните 24 години спрямо основните световни валути. Спрямо еврото зелените пари достигнаха до най-ниската си стойност за последните два месеца от $ 1,3737, което съответства на 1,4234 лв. за долар.
     Сривът стана в резултат на оповестени в сряда намерения на Федералния резерв на САЩ (Фед) да изкупи ценни книжа на стойност над един трилион долара в следващите шест месеца. Тази програма ще се финансира с новонапечатани пари и инвеститорите се уплашиха, че нарасналото количество долари ще генерира инфлация след края на рецесията. Това доведе и до панически разпродажби на щатската валута и покупка на по-високодоходните валути като еврото, новозеландския и австралийския долар.
     В петък доларът възвърна част от огромните загуби след оповестените катастрофални данни за индустриалното производство в Еврозоната.
     Централните банки на САЩ, Великобритания, Япония и Швейцария вече намалиха лихвените си проценти близо до нула и заляха финансовите си системи с новонапечатани пари. Швейцарската централа банка даже се намеси пряко на пазара, продавайки франкове и купувайки други валути, основно евро. Това поставя под натиск Европейската централна банка (ЕЦБ), чиято основна лихва е доста по-висока - 1,5%. Мнозинството от пазарните участници смятат, че ЕЦБ трябва да понижи лихвата до 1,0% през април.
     Въпреки това инвеститорите очакват поевтиняването на долара да продължи и през следващите дни, особено ако фондовите пазари продължат повишението си. Прогнозите са, че още през тази седмица може да видим единната валута на нива над $ 1,40.
     Материалът е информационен и не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

http://www.trud.bg/Default.asp?statid=134490&rubr=0&izd=2&fsize=&swidth=800&tr=1&im=03&id=23&iy=2009

Сенатор се бои от банкрут на САЩ

ВАШИНГТОН - Сенаторът Джъд Грег, републиканец от Ню Хемпшир и член на бюджетната комисия, твърди, че президентът Барак Обама ще докара страната до фалит.
     Според него администрацията на Обама е на прав път в спасяването на икономиката, но твърди, че предложеният бюджет за 2010 г. с разходи за $ 3,6 трилиона ще съсипе САЩ и ще остави следващото поколение в страна, където е твърде скъпо да се живее, предаде АП.
     Грег бе предложен от Обама за министър на търговията, но отказа, защото не подкрепял икономическата му политика.
     Междувременно оценки на Конгреса сочат, че през следващите 10 г. САЩ ще натрупат $ 9,3 трлн. бюджетен дефицит. T

http://www.trud.bg/Default.asp?statid=134496&rubr=0&izd=2&fsize=&swidth=800&tr=1&im=03&id=23&iy=2009

Дните на долара са преброени

Норвежката крона заема мястото на швейцарския франк като спасителна валута


Бисер Манолов
През изминалата седмица станахме свидетели на безпрецедентно обезценяване на зелените пари към основните валути на седмична база за последните 20 години. Анонсираното намерение на американското правителство за изкупуване на 300 милиарда долара държавен дълг показа чувствителността на инвеститорите по тази тема. Всички знаят, че дните на долара като единствена световна резервна валута са преброени. Но никой не иска все още да отчете този безспорен факт в своето инвестиционно поведение. По всяка вероятност големият губещ в тази ситуация ще се окаже Китай. Получава се изключително странен парадокс. От една страна, парите на най-голямата държава ще бъдат инвестирани за срок от 10 години при лихва от 2,5% (това е доходността на американските десетгодишни облигации, в които Китай се явява най-големият инвеститор), а от друга страна, се очертава изключително негативна дългосрочна прогноза за стойността на зелените пари. Или казано с други думи - двойна загуба. Не допускам, че изявлението на администрацията на Обама не е било планирано внимателно. Парадоксът е, че до този момент реално пари в тази посока не са вкарани. Всичко понастоящем е чиста проба вербална интервенция. Нещо повече, става въпрос за търсено манипулиране на финансовите пазари. Можете ли да си представите ситуация, при която преди заседание на Европейска централната банка за определяне на лихвените проценти г-н Трише предварително да обяви, че лихвите ще бъдат намалени с 0,5%? Практиката е, какъвто и да е коментарът, да бъде отправен след решението. Индексът, който измерва стойността на долара към кошница от основни валути, отвори в началото на седмицата при нива от 87 пункта. В края на работната седмица обезценката му бе с 4%. Очертава се ясна тенденция, при която средносрочната цел на еврото е 1,40 долара за евро. Единствено публикуването на данните за спад на индустриалното производство в Европа за месец февруари с 3,5% спряха тоталното потапяне на долара. При отваряне на финансовите пазари при ниво от 1,2990 долара за евро, в четвъртък бе "ударен" таванът от 1,3740 евро за долар. Безспорният фаворит спрямо щатските пари бе норвежката крона, която инкасира покачване със 7%. Това е най-голямото седмично покачване от 1973 година насам. Анализаторите препоръчват като стратегия инвестиции в тази валута. Нещо повече, заговори се, че в настоящите условия на финансова криза тя може да заеме мястото на швейцарския франк в статуса му на "спасителна" валута след официалното становище на централната швейцарска банка, че ...франкът е надценен. Свидетели сме на безпрецедентни действия на централните банки в желанието си да девалвират своите валути като мярка за стимулиране на експорта. Това, разбира се, е чиста проба държавен протекционизъм, но повярвайте ми, че официални коментари в тази посока няма да чуете.
Валутните колебания на щатските пари възвърнаха блясъка на златото по един категоричен начин. При нива на жълтия метал около 885 долара за тройунция преди "изцепката" на Федералния резерв, еуфорията от покупки го изстреля до 950 долара за тройунция. Според Алан Хип от Citigroup решението на Федералния резерв е подготвило условията златото да пробие психологическото ниво от 1000 долара за тройунция в краткосрочен план. Големите банки все повече препоръчват на своите клиенти да залагат на златото в дългосрочен план. Според Credit Suisse дългосрочната ценова цел е 1500 долара за тройунция.
Реакцията на петрола бе в същата посока. Нивата на черното злато от типа Брент достигнаха на фючърсния пазара стойността от 50 долара за барел. Надделява мнението на анализаторите, че средносрочният и дългосрочният спад на цените на петрола е овладян. Нещо повече, отчита се, че нива под 40 долара за барел са в миналото. Доставките на петрол от типа Брент за месец септември твърдо се движат в границите над 70 долара за барел. Трябва да бъде отбелязано, че тези доставки не отчитат само идеята за повишено търсене, най-вече поради наченките за възстановяване на американската икономика. Част от тях са базирани на инфлационните прогнози.
Родната валута ще се покачва спрямо долара. Доларовите депозити са "двойна грижа" - нулеви лихви и обезценяваща се валута. В средносрочен и дългосрочен план нивата ще са под 1,3 лева за долар. Ако началото на процеса за излизане от кризата настъпи по-скоро, т. е. през второто полугодие, нищо чудно да бъдем свидетели на нива от 1,22-1,25 лева за долар. Ако все пак желаете да поддържате доларови активи, считам, че покупката на български еврооблигации с падеж 2015 година, които са деноминирани в долари, е най-добрата идея. Доходността до падеж на тези облигации, която ще реализирате, се движи в рамките на 7-7,5%, и то държавно гарантирана. Така че пожелавам успех на по-активните инвеститори, любители на щатските пари. Аз лично ще заложа на обратната посока.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-03-23&article=271553

Китай приветства предложението на Русия за търсене на алтернатива на долара


23 март 2009 | 09:54 | Агенция "Фокус"

Пекин. Китай е готов да обсъди на срещата на Г20 в Лондон предложението на Русия за търсене на резервна валута, която да е алтернатива на долара, заяви днес заместник-председателят на китайската народна банка Ху Сяолян, цитиран от РИА Новости.
Москва предлага МВФ да проучи възможността за създаване на наднационална резервна валута.

http://www.focus-news.net/?id=n1152378

Тимъти Гайтнър представи програма за изкупуване на лошите активи на банките в САЩ


23 март 2009 | 06:56 | Агенция "Фокус"

Вашингтон. Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър представи нов пакет на стойност 500 млрд. долара, който предвижда държавата да изкупува лошите активи на банките, които по думите му “задръстват сега американската финансова система”, предаде АФП.
“Много банки, все още обременени от лошите си решения за отпускане на заеми, ограничават кредитирането,” пише Гайтнър в статия в
“Уолстрийт Джърнъл”. Той оповести, че президентът Барак Обама е създал нова “публично-частна инвестиционна програма” със средства за осигуряване на пазар за лошите кредити и ценни книжа на банките през следващите няколко години.

http://www.focus-news.net/?id=n1152269

Планът на американското правителство за изкупуването на лошите банкови активи в пресата в САЩ (Агенция "Фокус")


23 март 2009 | 17:40 | Агенция "Фокус"

Планът на администрацията на американския президент Барак Обама за изкупуването на до един трилион долара лоши активи, които затрудняват работата на банките в страната и задушават кредитния пазар е основна тема в американските медии днес. Агенция "Фокус" представя материалите в някои от водещите американски печатни медии по темата.

Администрацията на президента Барак Обама започна нов опит за прекратяване на националната парализа в отпускането на кредити днес, обединявайки се с инвеститори за изкупуването на лошите банкови активи, намалявайки напрежението върху притиснатите потребители и компании, коментира вестник
„Бостън глоуб”.
Програмата, обявена от финансовия министър Тимъти Гайтнър, не е първият подобен опит от страна на новата администрация за съживяването на икономиката, изпаднала в рецесия. Гайтнър призова за търпение, като заяви, че възстановяването на банковата и финансовата индустрия трябва да продължи „дълбокия гняв” заради лошите заеми и инвестиционни практики.
Последната инициатива ще се опита да използва правителствени и частни ресурси за първоначалното изкупуване на половин трилион долара лоши активи от баланса на банките. Вероятно размерът на програмата може да достигне до един трилион долара.

Американското правителство ще предложи стотици милиарди долари ценни книжа и кредитни гаранции за инвеститорите, готови да наддават за изкупуването на лошите активи на банките в страната, пише вестник
„Вашингтон пост”.
„Публично-частната инвестиционна програма” е дългоочаквана, но рискова част от стабилизационната финансова стратегия на правителството. Планът предвижда правителствени средства да влязат в частни инвестиционни фондове като мярка за прехвърлянето на кредитите от счетоводния баланс на банките към този на дългосрочните инвеститори.
Правителството се надява планът да даде възможност на банките да подновят отпускането на кредити, след като са се освободили от лошите кредити.

Отбелязвайки, че американската финансова система „все още върви срещу възстановяването на икономиката”, днес финансовото министерство разкри детайли от плана си за справяне с лошите активи на банките, нарушаващи счетоводния им баланс, съобщава
„Уолстрийт джърнъл”.
Според правителството основната причина финансовата система още да изпитва затруднения са „наследени активи” и ценни книжа, които компрометират възможностите на банките да трупат капитал и отпускането на кредити. Съгласно новия план, „Публично-частна инвестиционна програма”, правителствените институции ще работят с частни инвеститори в опит да възстановят пазара за тези лоши активи.
Програмата трябва да се справи както с наследените активи в баланса на банките и наследените ценни книжа, гарантирани с ипотечни заеми, затрудняващи работата на финансовите къщи.

Администрацията на президента Барак Обама официално представи последната стъпка от финансовия си спасителен пакет днес, съобщава
„Ню Йорк таймс”. Новата мярка е опит за привличане на частни инвеститори в партньорство с правителството за изкупуването на до един трилион долара лоши активи, които затрудняват работата на банките в страната и задушават кредитния пазар.
След публикуването на програмата азиатските и европейски пазари отговориха с рязък скок. Индексите на „Уол стрийт” също тръгнаха нагоре.
Първоначално „Публично-частната инвестиционна програма” ще осигури финансиране за закупуването на до 500 млрд. долара лоши банкови активи, като пламът може да бъде разширен до един трилион долара

http://www.focus-news.net/?id=n1152739

Индипендънт”: Барак Обама изигра своята карта на стойност 1 трилион долара


24 март 2009 | 04:33 | Агенция "Фокус"

Вашингтон. Дългоочакваният план за възстановяване на банковата система на САЩ на стойност един трилион долара предизвика пристъп на стихийни покупки на стоковите пазари по света, докато инвеститорите се обзалагаха за това, че сега администрацията на президента Барак Обама изготвя “пътна карта” за преодоляване на кредитната криза, пише днес британският вестник “Индипендънт”.
Първите признаци за стабилност на жилищния пазар в САЩ, в сърцето на финансовата криза, добавиха рядко чувство на оптимизъм, че дългото икономическо застудяване може да върви към своя край. На фона на опитите на много скептични гласове да бъдат чути, радостните инвеститори заявиха, че спасителният план полага важна част от основата за възстановяването. До края на деня индексът “Дау Джоунс” се покачи с 497,48 пункта ( 6,8%) до 7 775,86 пункта, което е петото по-големина покачване на индекса за цялата негова история.




http://www.focus-news.net/?id=n1152885

Обама зашеметен, хили се за кризата

Президентът говори с усмивка по сериозни теми в интервю за Си Би Ес

ВАШИНГТОН - Президентът на САЩ Барак Обама говори в неделя по серия тежки въпроси за финансовата криза в страната с широка усмивка, която преминаваше в откровен смях и хилене.
     Обама стори това в телевизионно интервю за предаването “60 минути” на водещия Стив Крофт по Си Би Ес.
     В един момент изуменият журналист попита президента: “Стоите тук и се смеете на тези проблеми. Не мислите ли, че хората, които ни гледат, ще си кажат: “Той ни пуска шегички за парите”. Да не сте зашеметен?” “Не, не! Понякога просто е нужен малко черен хумор, за да изкараш тежкия ден”, отвърна Обама отново с широка усмивка. Той призна, че рецесията се е задълбочила по-бързо, отколкото е очаквал, и защити финансовите стимули за американските компании.
     “Някои институции са толкова големи, че ако фалират, ще повлекат със себе си други. И ако всичко това се случи едновременно, то тогава ще станем свидетели на унищожителна рецесия и потенциална депресия”, каза Обама.
     Той заяви, че няма да подкрепи миналия през Камарата на представителите законопроект, целящ да наложи 90 на сто данък върху бонусите от 218 млн. долара на високопоставени служители в застрахователния гигант Ей Ай Джи. Премиите в компанията, която получи 170 млрд. долара помощ от държавата, разбуниха американските данъкоплатци.
     “Не можем да управляваме с гняв и да налагаме закони за шепа хора”, каза Обама и намекна, че би желал да види промени в законопроекта.
     Той застана твърдо зад критикувания заради бонусите на Ей Ай Джи финансов министър Тимъти Гайтнър. “Даже и да си подаде оставката, ще му кажа: “Съжалявам приятел, но ти все още си на работа”.
     Вчера се очакваше Гайтнър да обяви нов спасителен план за 1000 млрд. долара. С него администрацията на Обама иска да окуражи частни инвеститори да купуват “токсични” активи от банките.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че малко “черен хумор” не вреди на работата в интервю за предаването “60 минути” на Стив Крофт по тв канала Си Би Ес.

   

http://www.trud.bg/Default.asp?statid=135013&rubr=0&izd=2&fsize=&swidth=800&tr=1&im=03&id=24&iy=2009#Scene_1