Брюксел: подписана монетарна Конвенция между Ватикана и ЕС

17/12/2009 17.49.10


В Брюксел днес бе подписана монетарна Конвенция между Ватиканската държава и Европейския съюз. От името на Светия Престол като представител на Ватиканския град подписа монс. Андре Дюпюи, апостолически нунций при ЕС, а Хоакин Алмуниа, член на Европейската комисия подписа от страна на ЕС. Диспозициите на новата монетарна Конвенция, която заменя тази от 29 декември 2000 г. – с която във Ватиканската държава се въвеждаше като официална монета еврото – ще влязат в сила от първи януари 2010 г. С подписването на Конвенцията Ватикана се задължава да спазва всички комунитарни нормативи против прането на пари, злоупотреби и фалшифицирането на банкноти. Конвенцията предвижда учредяването на смесен комитет, който ще се събира годишно, за да уточнява прилагането на Конвенцията.

http://www.radiovaticana.org/bul/Articolo.asp?c=343024



Взгляд”: От съюз към икономическо пространство


19 декември 2009


Москва. До 1 януари 2012 г. на територията на Русия, Беларус и Казахстан ще бъде създадено единно икономическо пространство. Това решение бе взето на неформалната среща в град Алмати. На срещата без вратовръзки лидерите на трите държави още веднъж потвърдиха, че още през следващия месец ще влязат в сила новите митнически тарифи, а след това ще бъде създадена общата митническа територия, пише руският вестник „Взгляд”.


http://www.focus-news.net/?id=n1318604


В Персийския залив отлагат създаването на единна валута

14.12.2009 18:07

Шестте арабски страни от Персийския залив, чиито ръководители се събраха днес в Кувейт, са се споразумели за „нов график“ за създаването на единна валута, която се очакваше първоначално да стане факт през 2010 г. Това предаде АФП, цитирайки кувейтски източник.

Шестте страни от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (Саудитска Арабия, Бахрейн, Кувейт , Катар, Оман и ОАЕ) държат 45 на сто от доказаните резерви на петрол.

Договорът за създаването на единна валута, подписан през май и ратифициран от четири от шестте страни членки на Съвета (без Оман и ОАЕ), предвиждаше през 2010 година да бъде създаден в Рия паричен съвет, който да прерасне в централна банка, чиято задача е да взема необходимите мерки за създаването на единната валута.

http://www.radar.bg/redirect.php?newsid=6591668


Лидерите на страните от Персийския залив изразиха увереност в

преодоляването на световната криза


15 декември 2009


Кувейт. Лидерите на богатите на енергийни ресурси държави от региона на Персийския залив приключиха двудневната си среща в Кувейт, като изразиха увереност в способността на техните икономики да преодолеят последствията от глобалната икономическа криза, предаде АФП. Те подчертаха силната подкрепа на Саудитска Арабия в борбата й срещу йеменските бунтовници и решиха да сформират валутен съвет.
„Срещата приветства усилията на страните-членки да овладеят последствията от глобалната икономическа криза и изразява увереност в силата на икономиките от залива и тяхната способност да преодолеят ефектите на кризата,” се казва в приетото заключително комюнике. В него се казва още, че лидерите са решили да създадат монетарен съвет и са поискали борда на директорите му да предприемат всички необходими мерки за въвеждане на единна валута


http://www.focus-news.net/?id=n1315963