Frame1

14/10/2008 15.42.05



Във Ватикана бе представена международна анкета за четенето на Библията в икуменическа перспектива. Подписан договор за превода и разпространението на Светите Писания


Frame2


(14.10.2008) - Значителна част от населението в различни страни декларира, че поне веднъж в живота си са почувствали близостта и закрилата на Бог, а други че се молят много често, но това което предлага религията не задоволява потенциалното търсене в настоящия момент. Това са някои от наблюденията в „Международната анкета за четенето на Библията в икуменическа перспектива” представена днес във Ватиканския пресцентър. В пресконференцията взеха участие кардинал Валтер Каспер, председател на Папския Съвет за насърчаване на християнското единство, епископ Винченцо Паля, председател на Католическата Библейска Федерация и пастор Арчибалд Милой, генерален секретар на Библейските общества. По повод представяне на анкетата бе подписан договор за сътрудничество за превода и разпространението на Библията между Католическата Библейска Федерация и Библейските общества.


Анкетата, реализирана в периода ноември 2007 и юли 2008г. за Католическата библейска федерация, обхваща 12 страни между които САЩ, Великобритания, Русия, Италия, Аржентина и Филипините. Изследването е проведено върху представителна част от възрастното население и друга по-малка група от него, която декларира че участва в литургията „поне два или три пъти седмично”. Резултатите показват широкото мнозинство, притежаващи Библията в собствения си дом. Резултатите от четенето на Библията обаче, не са толкова обнадеждаващи: най-ниските нива засягат Франция и Испания с 20% от хората декларирали, че са чели текст от Библията поне веднъж в годината.
В САЩ статистиката показва 75%.


При представянето,
кардинал Каспер заяви, че Библията винаги остава едно общо наследство. „Икуменическият диалог не означава дипломатически договор, а съвместно четено и вслушване на онова, което Бог ни казва”, подчерта кардинала:
 
„В изследването забелязваме, че остава още много да бъде направено. Мнозинството християни познават Библията само чрез литургичните четива; малко са онези, които четат и медитират самостоятелно. Днес желаем нов икуменически импулс. Няма друг път за нов библейски подем: тези две реалности са неразделими”.


Освен статистическите данни за четенето на Библията, анкетата представя и резултатите от изследването за разбирането на текста. Подчертава се недостатъчното библейско съзнание, особено в Испания и Русия. Сред анкетираните е разпространено чувството, че библейския текст е труден (с изключение на Филипините), като преобладава нелитературното отношение към Светите Писания. В Европа, противоположно на САЩ и Филипините, проповедите не се особено предпочитани. Потвърждава се предпочитанието на телевизията, като канал за религиозна комуникация, особено в САЩ, Германия и Италия.


Монсеньор Винченцо Паля коментира отношението на различните християнски вероизповедания – католици, православни, англикани и протестанти – към Библията. Историята на икуменизма е свързана с преоткриването на Светите Писания, каза монс. Паля. Библията е най-доброто място за срещата между християните, а
провеждащия се във Ватикана Синод на Епископите, посветен на Божието Слово, е подходящ случай за подписването на договор между Католическата Библейска Федерация и Библейските общества, допълни монс. Паля.


„Божието Слово предупреждава всички християни за резултатите от затварянето и насърчава пътя към единението”,/само че какво единение??? –Б.М./ подчерта епископа. Икуменическият диалог ще бъде несъмнено плодотворен, ако се предостави пространство за диалог с Бог и с всички християни”.


Според изнесените статистически данни, до настоящия момент Библията е преведена на 2454 езика. Същевременно, превода и разпространението на Библията изисква допълнителни усилия, тъй като Библията очаква да бъде преведена още на най-малко 4500 езика.

http://www.oecumene.radiovaticana.org/bul/Articolo.asp?c=237605


14/10/2008 12.53.49



Конференцията на Европейските Църкви огорчена от оттеглянето на Московската патриаршия от икуменическия организъм





(14.10.2008) - Конференцията на Европейските Църкви (Кеk) изрази огорчението си от решението на Московската патриаршия да преустанови членството си към икуменическия организъм. В комюнике, председателят на Кек, Жан-Арнолд Клермон, припомня случилото се на заседанието на Централния комитет, като изразява „дълбоко огорчение за решението на Московската патриаршия, мотивирал избора си с отказа на Централния комитет на Кек да приеме сред своите членове Естонската православна църква, създадена през 1993г., автономна и свързана с Московската патриаршия. През ноември 2007г. същият Комитет прие молбата за членство на „Естонската апостолска православна църква”, създадена през 1996г. от Цариградската патриаршия, но непризната от Московската патриаршия. Според Кек, „решението за оттегляне не отразява проведената работа от Централния комитет на срещата в Кипър. Комитетът ясно изрази желанието да подпомогне икуменическото братство в Естония и сближаването на двете Православни църкви, които са членки на Световния Съвет на Църквите”. Все пак, продължава в декларация цитирана от агенция SIR Жан –Арнолд Клермон, „Кек не пожела да отиде по-нататък”, потвърждавайки по този начин „необходимостта за двете Патриаршии в Истанбул и Москва да постигнат съгласие преди да се стигне до приемливо решение и за двете страни. Ето защо, Централният комитет трябваше да отложи своето решение”. Следователно, желанието на Кек, допълва Клермон, е „да бъде в състояние да даде отговор на молбата на Естонската православна църква преди Асамблеята на Кек в Лион през юли 2009г”.
Конференцията на европейските църкви (Кеk) е основана през 1959г. и включва 120 православни, протестантски, англикански и старо-католически църкви от цяла Европа. Кек има седалища в Женева и Страсбург и работи в тясно сътрудничество с Католическата църква.

http://www.oecumene.radiovaticana.org/bul/Articolo.asp?c=237514

13/10/2008 15.27.56



Икуменическата стойност на Събора на предстоятелите на поместните православни църкви в Истанбул





(13.10.2008) - Инициативата за честването на Година на Св.Павел, учредена от Папа Бенедикт ХVІ, е стимул за нови стъпки в икуменическия процес. Това заяви председателят на католическата Епископска конференция на Турция, монс. Луиджи Падовезе, след проведения в Истанбул тридневен Събор на предстоятелите на поместните православни църкви. На срещата, освен патриарсите на православните църкви от цял свят, участва и ватиканска делегация, водена от кардинал Андреа Монтедземоло, представител на Папата. „Тази инициатива не остана затворена в рамките на Католическата църква, а се разшири, което ни прави всички последователи на Апостола, което е много положителна стъпка”, каза монс. Падовезе в интервю за Радио Ватикана


На срещата в Истанбул присъства Московския патриарх Алексий ІІ, въпреки някои различия с Вселенския патриарх …
„Сега различията преминаха на заден план пред общото отдаване на почит към паметта на Апостол Павел. Това също е значителна стъпка и почти едно чудо, което извършва Св.Павел. Там, където толкова пъти не успяваме чрез диалога, действа силата на тези свидетели на християнската вяра в които всички се срещаме. Фактът, че бяхме настоятелно поканени показва интереса към участието на Католическата църква в тази инициатива. Също и Православната църква участва при откриването на Симпозиума в Тарс, който открихме на 21 юни т.г. Смятам, че това е една размяна на радостта в името на Апостол Павел”.
 
Значи ли това, че срещата в Истанбул може да бъде нов стимул за диалога между православни и католици?
„Несъмнено. Мисля обаче, че тази нов стимул може да се даде на нивото на Църквите посестрими, отвъд нашето присъствие: многозначителен факт е че на честването в Истанбул присъстваха всички Патриарси…
 
Какви плодове може да донесе икуменизма в името на Павел за християнската общност в Турция?
Апостол Павел е трябвало да приеме една действителност, която днес можем да наречем плуралистична и смятам, че точно оттук идва поканата да гледаме отвъд нашата врата и видим богатството на другите присъстващи християнски традиции, особено в Турция. Това е една симфония, която и ние трябва да чуем. Поканата е Годината на Св.Павел да доведе още много поклонници в Турция, както това наблюдаваме сега: контактът със земята на Апостола струва много повече от всички думи и от всичко онова, което може да се прочете”.

 
http://www.oecumene.radiovaticana.org/bul/Articolo.asp?c=237339



13/10/2008 12.03.46



Съвместна католическо-православна публикация на Библията






(13.10.2008) - На 14 октомври ще бъде подписано споразумението между Католическата библейска федерация и Библейските общности за съвместна публикация на Библията между католици и православни. Тази новина бе оповестена от Монс. Винченцо Паля, президент на Католическата библейска федерация, по време на работната среща на седмата генерална конгрегация на Синода на Епископите.

Тази инициатива, подчерта епископа, е подтикната от повърхностното познание на свещените текстове между верните по цял свят, по причина на липсата на публикации на местните езици.

„Това е едни сериозен проблем – подчерта монс. Паля – и се отнася преди всичко за най-бедните държави. Из между 7.000 съществуващи езика, Библията е преведена само на 2.454 езика. От тук се заражда спешната нужда от един библейски пасторал. В съществуващите преводи на Светото Писание, е възможно да се намери цялостния текст на Библията само на 438 езика. От своя страна Новия Завет е преведен на 1.168 езика, а Псалтира заедно с Евангелията на 848 езика. В обществата, където вече грамотността надделява, не може да бъде позволено да липсват преводи на Божието Слово”.


Спешната нужда от превод на Свещените текстове на колкото се може повече езика, е преди всичко подтикната ясните резултати на изследването проведено от Католическата Библейска Федерация в различни държави по света, за отношението на вярващите и невярващите към Светото Писание.


„Жаждата за Словото” е заглавието на публикацията, която събира данните от това изследване на световно ниво, в което са интервюирани 13.000 човека.

Тези данни подчертават, че независимо освобождението от църковното влияние и подчертания светски характер на съвременното общество, Библията бива виждана с уважение от голяма част от хората. Един значителен процент от запитаните счита библейски текст труден за разбиране, независимо че е считан за интересен. Изследването открива и едно значимо невежество в отношение на Светото Писание, не само що се отнася за неговото съдържанието, но и за авторите на отделните книги.

Например, между участниците в запитването само 50% са знаели, че светите Петър и Павел не са автори на Евангелието. Но ако трябва да се вземе под внимание елементарното познание на основното съдържание на Библията процентността намалява значително.


Например при запитаните поляци, независимо че биват считани за едни от най-големите познавачи на Библията, само 20% тях могат да се похвалят с едно задоволително познание на Писанието. За да можем да си създадем един термин за сравнение ни стига да знаем, че в Хонг Конг този резултат не достига дори 2%. Един друг елемент, върху който трябва да се замислим е че голяма част от запитаните счита Библията за книга предназначена само за духовните лица.

Освен това изследването открива, че само 34% от поляците и 47% от филипинците твърди че Библията е написана от Бог и че трябва да бъде тълкувана буквално. В другите държави, по-голяма част от запитаните счита че Светото писание е текст вдъхновен от Бога, и като такова не трябва да бъде изцяло разбрано буквално дума по дума. Предубежденията върху Светото Писание са още по-силно изявени в страните с античната християнска традиция.


На въпроса за съдържанието на Светото Писание, 56% от холандците, 36% от германците, 50% от испанците и 57% от французите отговориха, че то е „абстрактно”; повече от 30% от французите и холандците отговарят, че е „фалшиво”.

 
http://www.oecumene.radiovaticana.org/bul/Articolo.asp?c=237256

10/10/2008 13.57.07



Истанбул: Православни патриарси от цял свят и Вселенския патриарх Вартоломей І честват заедно Годината на Св.Павел. Присъства и католическа делегация, водена от кардинал Монтедземоло





(10.10.2008) - В патриархалната църква Св.Георги във Фанар, седалище на Вселенската патриаршия, на 10 и 11 октомври се провежда Асамблея на православните патриарси от цял свят (синаксис) свикана от Вселенския патриарх Вартоломей І. Срещата предстоятелства патриарх Вартоломей І за честването на Годината посветена на Св.Павел, определена от него за 2008г. Сред присъстващите патриарси, цитирани от агенция SIR, са Алексий ІІ на Москва и цяла Русия, Теодор Александрийски на Египет, Игнатий Антиохийски на Сирия, Теофилос на Ерусалим, кипърския архиепископ Хризостомос, Йеронимос на Атина, Анастазиос на Тирана и цяла Албания, Христофор на Чехия и Словакия и митрополит Стефан на Талин и цяла Естония. Участват и представители на православните църкви на Сърбия, Румъния, България и Полша. Присъства и католическа делегация, водена от кардинал Андрея Монтедземоло, архиерей на папската базилика в Рим „Свети Павел извън градските стени”, архиепископ Хусто Мулор Гарсия, Апостолически нунций и почетен председател на Папската дипломатическа академия, апостолическия нунций в Анкара, монс. Антонио Лучибело, придружавани от монс. Луиджи Падовезе, председател на католическата Епископска конференция в Турция. След работната част, се казва в комюнике на Цариградската патриаршия, православните духовни водачи ще отправят послание, което ще бъде прочетено на 12 октомври по време на божествената литургия, която ще бъде отслужена в патриархалната църква Св.Георги и ще предстоятелства Вартоломей І. Вечерта ще започне поклонничество в градовете посетени от Апостол Павел: Смирна, Ефес, Анталия и островите Родос и Крит.


http://www.oecumene.radiovaticana.org/bul/Articolo.asp?c=236715



11/10/2008 15.11.18



Междурелигиозен конгрес организиран от църковното движение „Фоколари”. Послание на Бенедикт ХVІ





(11.10.2008) - С горещи аплодисменти 200 християни и мюсюлмани, участници в междурелигиозна среща организирана от църковното движение „Фоколари”, посрещнаха телеграмата на Бенедикт ХVІ по повод инициативата. Папата изразява своето пожелание ”този форум да обнови и стимулира братското отношение и действеното участие във взаимния диалог в респект на достойнството на всеки човек”. Двудневният форум, който се провежда в центъра „Мариаполи” край Рим, показва едно различно лице на Исляма, тъй като в него участват представители от Пакистан, Индонезия, Нигерия, Близкия Изток и Европа с братско чувство и желанието за сътрудничество. Духът на конференцията е в синхрон с харизмата на покойната основателка на движението Киара Любик: любов и милосърдие. Със серия видеозаписи бяха припомнени многобройните изказвания на Киара и срещи с видни религиозни представители. Сред изказванията на срещата и това на кардинал Жан Луи Торан, бивш ватикански секретар за отношенията с държаните, който призна факта за завръщането на религията в общественото пространство. „Парадоксално, днес религията предизвиква страх, отколкото да служи на мира, поради противоестественото свързване на посланието на исляма с насилието”, допълни кардинала. Като отговор на това, кардинал Торан цитира думите на Бенедикт ХVІ, който посочва диалога с цел „общото изследване на Божията тайна, за да се достигне до ценностите, осветляващи народите на земята”.

http://www.oecumene.radiovaticana.org/bul/Articolo.asp?c=237012




Тагесшпигел”: Германия върви по наклонената плоскост


15 октомври 2008 | 04:11 | Агенция "Фокус"

Берлин. Германия върви по наклонената плоскост. Това е предупреждението на водещите икономически институти, които представиха във вторник прогнозата си за 2009 г., пише в днешния си брой в. „Тагесшпигел”. Според експертите 2009 г. ще бъде една от най-тежките в Германия. Доколко ще намалее икономическият ръст, зависи до голяма степен от това, дали банковият сектор ще се стабилизира. Ако това не стане, най-голямата европейска икономика ще се изправи пред най-сериозната рецесия от 70-е и 80-е години на миналия век. Според Удо Лудвиг от Института за икономически изследвания в Хале до края на следващата година броят на безработните ще се увеличи с 400 000 души.

http://www.focus-news.net/?id=n1058179


"Франс 24": План за спасяване на Европа за 15-те или за 27-те?

15 октомври 2008 | 02:38 | Агенция "Фокус"

Париж. Източните държави скърцат със зъби и чакат началото на европейската среща на върха на 27-те, пише на електронната си страница френската телевизия “Франс 24”.
Може би това е срещата на върха, на която ще се разбунтуват страните-членки от Източна Европа. Няколко дни след срещата за финансовата криза на Еврогрупата, срещата на върха на ЕС си поставя една “проста” цел: “да въведе 27-те в това, което се реши в неделя” за 15-те, каза пред ЕС френският президент. Приетият инструментариум за 15-те не предполага никакви принципи на европейската солидарност. Планът не може да окаже каквато и да било помощ за страните извън Еврозоната, а те не разполагат с никакви ресурси да се спасяват сами.
Всъщност източните страни често срещат проблема на финансовия дефицит, като харчат много повече отколкото печелят. С евтината си работна ръка привлякоха сериозни чуждестранни капитали. Но в случай на кредитна криза и икономическа рецесия този приход отслабва. Именно това се случи в Унгария, чиято валута изгуби 10% от стойността си от четвъртък до петък.
Трите балтийски страни модернизираха изключително бързо икономиката си, но дефицитът при баланса на плащанията им е все още 10% от БВП. Такъв е случая и в България и Румъния, приетите през 2007 г. най-бедни и зле управлявани страни-членки.
Унгария проповядва горещо европейската солидарност. Извън Еврозоната източните страни-членки, както и Дания и Швеция, чиито валутни курсове варират сериозно, се тревожат, че 15-те ще приложат доктрината на конкуренция по начин, който да извърти пакта за стабилност в тяхна полза.
Понасяща удара на сериозната икономическа криза, Унгария се оказа принудена да обърне глава към финансирането на Международния валутен фонд – същинско унижение за икономически развита страна-членка на ЕС.
На срещата в сряда Унгария планира да предложи нови мерки, които да облекчат ситуацията за нея и за другите страни-членки извън Еврозоната.
Сред последствията на икономическата криза е фактът, че ще става все по-трудно да се влезе в Еврозоната.

Националният егоизъм
Датското правителство се окайва, че не е част от тази зона, която би го защитила от всякакви финансови сътресения валутата на страната. И това при условие, че самата Дания отказа да влезе в Еврогрупата с референдум през 1992 г.
Източните страни-членки са задължени да направят всичко необходимо, за да станат част от Еврозоната: това е част от присъединителните им договори. Но дали биха могли да наложат на народите си да си стягат коланите до такава степен? Следващата държава от Еврозоната би трябвало да бъде Словакия през 2009 г. Полша, която вече пое ангажимента да изпълни критериите за Еврозоната до 2012 г. вече даде да се разбере, че няма да се справи. Чехия, която няма обявена дата за влизане изглежда все по-стъписана, макар да се подготвя да поеме председателството на Евросъюза през януари 2009.
И така, на 15 и 16 октомври предстоят сериозни разисквания между 15-те, подкрепени от Великобритания и източните страни-членки, които се оплакват от националния егоизъм на другите.

http://www.focus-news.net/?id=n1058171



IDOLOPOKLONSTVO

4/10/2008 17.45.23



В Казахстан ще бъде издигната катедрала посветена Дева Мария Фатимска




(14.10.2008) Света Богородица ще присъства с катедрала, посветена на Дева Мария Фатимска в Казахстан, земята на гулак на която много невинни хора са загубили живота си и където човешките страдания са надхвърляли всяко измерение на допустимото. „В Караганда ще бъде издигнат храм – Богородично Светилище” – съобщава агенция Fides. Така, местната църковна общност ще има възможността да почита и възпоменава там многобройните жертви на комунистическата диктатура, преследване и кампания за унищожаване на католическия клир и верни. По времето на съветската зависимост, Казакистан бе място за депортиране на хората, които се противопоставяха на комунистическия режим. Милиони са тези, които са били подлагани на тежък физически труд в мините при границата с централна Азия, и Казахстан се превръща в един огромен концентрационен лагер. Между депортираните не са били малко католиците от полски, украински и немски произход. Имало и верни от Литва и Белорус, а специално гр. Караганда е бил център за концентриране на жертвите на религиозното и политическо преследване. Именно там, благодарение на някои смели свещенослужители се заражда един от католическите центрове, тогава тайно присъстващ и обслужван от о. Алексий Сартски, провъзгласен за блажен от Йоан Павел ІІ през 2001 год. Днес, в същия град, населен от два милиона и половина жители има две джамии и една православна църква, а скоро ще притежава и своя католическа катедрала.

http://www.oecumene.radiovaticana.org/bul/Articolo.asp?c=237627


IZBORITE V USA I KATOLITSITE

14/10/2008 15.48.48



САЩ: В навечерието на президентските избори католическите епископи обръщат внимание на защитата на живота





(14.10.2008) - С наближаване на президентските избори се увеличават изказвания на различни представители на Католическата църква, за да подготвят верните за един съзнателен и отговарящ на църковното учение вот. Посредством пастирски послания, блог, открити писма в ежедневниците и коментари в медиите, много епископи обръщат внимание на избирателите по една важна тема, която почти отсъства от изборната кампания, доминирана от икономическо-финансовата криза: принципа за защитата на живота. „Неотменимото право на живот на всяко човешко същество – пишат епископите от щата Ню Йорк в пастирско послание публикувано на техния сайт – е много по-важно отколкото други въпроси по които католиците могат да имат различно мнение, като например най-добрия начин за борба с бедността или да се гарантира правото на здравни грижи за всички”. В пастирска декларация епископите от Илинойс говорят за „ йерархия на приоритетите”, като подчертават, че „ прякото и умишлено разрушаване на един невинен човешки живот от зачеването до естествения му край винаги е погрешно” и не може да бъде сложен наравно с другите проблеми”. Многобройни са и отделните публикации на различни епископи. В „New York Times” монс. Никълас ди Марцио и монс. Уилям Мърфи, съответно епископи на Бруклин и Роквил Сентър, потвърждават, че по тези въпроси в американския епископат „не съществува дилема”, както твърди публикация в същия ежедневник.



http://www.oecumene.radiovaticana.org/bul/Articolo.asp?c=237557


KAPITALAT

Скок в продажбите на "Капиталът" заради финансовата криза


Търсенето на прочутата творба на Маркс се е увеличило тройно, отчита немско издателство

15.10.2008

След като немските медии установиха, че световният финансов срив ще се отрази положително на пазара на произведения на изкуството, защото банките в криза ще извадят ценни творби от колекциите си, сега се оказа, че и книгоиздаването печели.

Йорн Шутрумпф от берлинското издателство "Карл Диц" съобщи, че продажбите на "Капиталът" на Карл Маркс са скочили от началото на кризата.

Маркс отново е на мода и търсенето на творбите му очевидно се повишава, заяви Шутрумпф в интервю за "Нойе Райнцайтунг".

Тази година издателството е продало 1500 бройки от първи том на "Капиталът", докато през 2005 г. са продадени едва 500. Продажбите ще продължат да нарастват до края на годината, каза Шутрумпф, цитиран от АФП.

Според него книгата купуват главно младежите.

Към Маркс се обърна и самият немски министър на финансите Пеер Щайнбрюк. В интервю за сп. "Шпигел" в края на септември той каза, че имало нещо вярно в някои части от теорията на Маркс, например това, че капитализмът в крайна сметка се самоунищожава от алчност.

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1241999


KOGATO KAZVAT: “MIR I BEZOPASNOST”…

АиФ-Тбилиси, Грузия: Завърши третият световен форум на мира


15 октомври 2008 | 12:26 | Агенция "Фокус"

Тбилиси. Завърши третият световен форум на мира, който се проведе в грузинската столица Тбилиси, съобщава агенция АиФ-Тбилиси. Форумът се проведе по инициатива на грузинския патриарх Илия II с подкрепата на правителството.
В него участие взеха духовни лидери и свещеници от САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Холандия, Полша, Чехия, България, Армения и от Литва
.
В рамките на форума се проведе третият международен научен симпозиум на тема „Диалог на цивилизациите – образованието и възпитанието като средство за сътрудничество между държавите” и кръгла маса „Духовните и нравствени ценности в служба на мира”.

http://www.focus-news.net/?id=n1058460



KONTROL

Румен Петков представи на президента идеята си за фон

В нея участва и Брайън Дженкинс - експерт по тероризъм и бивш член на борда на "Ем Джи асет мениджмънт"

от Биляна Борисова bilyanab@dnevnik.bg [206 прочитания] 14.10.2008
днес, 19:44

 Бившият вътрешен министър Румен Петков пропусна вътрешнопартийната дискусия по скандалите в ДАНС заради среща при президента Георги Първанов с експерта по тероризъм и вътрешна сигурност Брайън Дженкинс (вляво) и Робърт Гелбард, бивш помощник държавен секретар на САЩ по въпросите на международния наркотрафик

Фотограф: Юлия Лазарова

Бившият вътрешен министър Румен Петков, експертът по тероризъм и вътрешна сигурност Брайън Дженкинс и Робърт Гелбард, бивш помощник-държавен секретар на САЩ по международния наркотрафик, представиха пред президента Георги Първанов идеите си за създаване на Международен институт за сигурност.

Докато ръководството на БСП обсъждаше скандалите в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС),
Петков запознаваше Първанов с инициативата си - фондация да прави анализи и прогнози в борбата срещу тероризма и трафика на хора, наркотици и оръжие, а систематизираната информация да се предоставя на компетентните органи. Неправителствената организация беше лансирана от Петков няколко месеца, след като той напусна поста си в правителството заради нерегламентирани срещи със съмнителни лица. Още тогава политици коментираха инициативата като опит за създаване на нов властови център.

Дженкинс и Гелбард са в България по повод предстоящото учредяване на международния институт, съобщиха вчера от прессекретариата на държавния глава.
Гостите запознали президента с вижданията си за дейността на организацията, който трябва да работи за укрепване на международната сигурност, да противодейства на трансграничната престъпност и тероризма. Били обменени мнения и по обстановката в Ирак, Афганистан и Черноморско-Каспийския регион в навечерието на президентските избори в САЩ.

Брайън Дженкинс е старши съветник в "Ранд корпорейшън" - едно от водещите в света ведомства, занимаващи се с проучвания върху политическото насилие и тероризма. Той е специален съветник на Международната търговска камара и съветник в няколко мултинационални корпорации. Бил е член на борда на "Ем Джи асет мениджмънт", създадена през 2002 г. с цел да управлява активите на "MG корпорация". Според електронния регистър ДАКСИ в момента Дженкинс е в борда на "Би Ти дивелопмънт сървисиз" ЕАД - София, в чието ръководство влизат хората, наследили бизнеса на покойния Илия Павлов.

Пред "Дневник" Петков обясни, че се познава с Дженкинс от свои работни посещения в САЩ като министър на вътрешните работи. Тогава имал срещи не само с представители на ФБР, но и на "Ранд корпорейшън".

Докато Дженкинс, Румен Петков и Гелбард разговаряха с държавния глава, на "Позитано" 20 ръководството на БСП обсъждаше скандала около ДАНС и уволнението на зам.-шефа й Иван Драшков. В петък бившият вътрешен министър се закани да иска обяснение от премиера Сергей Станишев за освобождаването на Драшков и намекна, че търпението му има граници и не е изключено да стигне до искане за оставка на лидера на БСП. Петков определи уволнението като груба грешка, а лидерът на ДПС Ахмед Доган го нарече гаф.

Въпреки анонсите вчера Петков пропусна партийната дискусия по темата. Дава сигнал, че засега словесната престрелка между него и Станишев е прекратена, коментираха негови съпартийци. Станишев пък каза, че не e чул Петков да говори за оставката му и посъветва журналистите да не се доверяват на "непроверени източници". Потърсен за коментар, Петков каза само, че няма навика да говори, след като се е изказал председателят на партията му.

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=564832


KRIZATA

Дейли Телеграф”: Усилията да се преодолее финансовата криза струват на правителствата 2 трилиона лири


15 октомври 2008 | 03:45 | Агенция "Фокус"

Лондон. Безпрецедентните глобални усилия за преодоляване на финансовата криза струват на правителствата над 2 трилиона лири, пише днес британският вестник “Дейли Телеграф”.
Американските власти последваха примера на Великобритания и Европа и обявиха невероятен план за изкупуване дялове в най-големите си банки с парите на данъкоплатците.
Макар да е възможно вариациите в пазара да продължат и през следващите няколко седмици, експертите на лондонското Сити са обнадеждени, че координираният план за спасяване на икономиката най-сетне ще спре катастрофалния спад на борсите, който заплашва да срине цялата световна финансова система.

http://www.focus-news.net/?id=n1058176


Страните от Югоизточна Азия ще създадат кризисен фонд за икономиката, съобщи президентът на Филипините

15 октомври 2008 | 09:59 | Агенция "Фокус"

Манила. Страните от Югоизточна Азия плюс Япония, Китай и Южна Корея са постигнали съгласие за създаването на фонд в размер на милиарди долари за изкупуването на лоши дългове и подкрепа на банките в държавите, засегнати от финансовата криза, съобщи президентът на Филипините Глория Аройо, предаде агенция Ройтерс.
В своя реч пред президентския дворец г-жа Аройо коментира още, че Световната банка е обещала да предостави начална сума от 10 млрд. долара за фонда.
“Институцията ще може да бъде използвана за изкупуването на това, което банкерите определят като “токсични активи”, за рефинансирането на изпадналите в затруднение финансови институции и частни компании”, заяви президентът на Филипините.

http://www.focus-news.net/?id=n1058336


По-малките американски банки не искат финансиране от държавата, твърди “Вашингтон пост”

15 октомври 2008 | 12:31 | Агенция "Фокус"

Вашингтон. Директорите на регионалните американски банки в страната реагираха гневно на стратегията на администрацията на Буш да инвестира 250 милиарда долара във финансовите предприятия, заявявайки, че те не искат пари, недоволни са и смятат, че не е честно да се спасяват компании, заради техните собствени грешки, пише “Вашингтон пост”. Но регулаторите отговориха, че някои банки ще бъдат притиснати да приемат парите въпреки всичко, а на други, които са в дълбока криза, ще им бъде позволено да обявят фалит.

http://www.focus-news.net/?id=n1058464


И Азия създава фонд за борба с кризата

от Дневник [48 прочитания]
днес, 17:39

Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) ще създаде собствен фонд за борба с кризата, съобщи филипинският президент Глория Аройо, цитирана от Ройтерс. Така Азия също се хвърли да спасява банкови си сектор, след като това вече сториха Америка и Европа, коментираха световните агенции. В организацията членуват 10 страни, сред които Малайзия, Филипините, Бруней, Виетнам, Тайланд и др.

Инициативата се подкрепя от Световната банка, която ще е основният източник на финансов ресурс за създаването на фонда. Очаква се стойността му да е поне 10 млрд. долара. Световната банка и Международният валутен фонд ще изготвят окончателната схема, по която ще действа проектът, който е получил подкрепата и на големите азиатски икономики като Япония, Китай и Южна Корея.

Фондът ще наподобява програмата на САЩ и ще изкупува "лоши" кредити от банките. Част от парите са предвидени и за рекапитализация на финансови дружества.

Нито анализаторите, нито лидерите на страните от АСЕАН засега говорят за криза в региона. Филипинският лидер Аройо отрече страната да има нужда от подобна програма на този етап. "Азия все още няма нужда от подобен фонд, но идеята е добра и ще подготви региона за проблемите, с които може да се сблъска в бъдеще", коментира Ритеш Махешвари, анализатор на "Стандарт енд Пуърс". Не очакваме страните от АСЕАН да попаднат в кризисна ситуация, добави още Махешвари.

Заделените за Югоизточна Азия пари са значително по-малко от предвидените финансови средства за борба с кризата в Европа и САЩ.
По данни на Ройтерс стойността на всички проекти по света за справяне с тежката ситуация на кредитните пазари вече достига 3.2 трлн. долара.

Национализираните исландски банки спират разплащанията в България

Звената на трите исландски банки, които бяха национализирани, са прекратили разплащанията си в България. Това става ясно от съобщение на сайта на Централния депозитар. Поделения на "Глитнир", "Ландсбанки" и "Кауптинг" са подали заявления за преустановяване на разплащания в страната.

http://pazari.dnevnik.bg/show/565402/









NATSIONALIZATSIJA

Национализират Уолстрийт

САЩ наляха $250 млрд. в 9-те най-мощни американски банки


Ден след като големите европейски икономики огласиха извънредни мерки срещу колапса на финансовите си системи, министерството на финансите на САЩ вчера също се присъедини към хора на спасителите. Планът, обявен от президента Джордж Буш точно преди стартирането на фондовите пазари, предвижда Вашингтон да национализира частично символа на най-могъщия капитал - "Уолстрийт", като купи пакети от акциите на деветте най-мощни банки в страната. Драстичната стъпка цели банките да получат достатъчно налични пари, за да възстановят даването на кредити на бизнеса и гражданите, което в крайна сметка трябва да възвърне доверието на инвеститорите.
Държавата деблокира 250 млрд. долара, за да влезе в капитала на финансови институции, които желаят подкрепа, съобщи финансовият министър на САЩ Хенри Полсън. Девет от най-мощните американски банки вече са приели държавно участие в техния капитал, посочи той. Това са Банк ъв Америка, "Уелс Фарго", Ситигруп, "Джей Пи Морган Чейз енд ко", "Голдман Сакс", "Морган Стенли" и Банк ъв Ню Йорк Мелън. Същевременно Федералната корпорация за застраховане на влоговете (FDIC) ще "гарантира временно" повечето нови задължения, поети от банките. Тя ще разшири държавните гаранции и върху безлихвените разплащателни сметки, помагайки по този начин на дребния бизнес да оцелее.
Безпрецедентната мярка за навлизане в капитала на банки в САЩ ще бъде приложена на практика чрез изкупуване на преференциални акции, уточни Полсън. Той допълни, че в замяна институциите ще трябва да приемат ограничения за "заплащането на висшите си ръководни кадри".
Налетите свежи средства са част от одобрения от американския Конгрес след дълги препирни пакет на стойност 700 млрд. долара, който трябва да се пребори с кризата. В скоро време ще бъде готов и пакетът за подпомагане на корпоративния бизнес, посочи в изказването си Буш.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-10-15&article=251774



 



SINODAT I EKUMENIZMAT V NEGO

15/10/2008 13.37.04



Послание на румънският православен Патриарх Даниел до Синода на Епископите във Ватикана





(15.10.2008) - „Темата на Синода на епископите, „Божието Слово в живота и мисията на Църквата”, е сред общите безпокойства на нашите Църкви”. Това заявява Патриарх Даниел, предстоятел на Румънската православна църква, в послание до католическите епископи, които провеждат своя Синод във Ватикана. Посланието е публикувано на сайта на информационната агенция на Румънската патриаршия „Базилика”. Румънската православна църква обяви 2008 за Юбилейна година на Светите Писания и Светата литургия. „Това подчертава органичната и неразривна връзка между Светите Писания и Светата литургия – обяснява православния румънски патриарх - между Божието Слово и Евхаристията, единствената храна, която може да засити глада и духовната жажда на съвременния човек”. Патриарх Даниел припомня, че на 26 октомври, по повод новото освещаване на патриархалната катедрала в Букурещ, ще бъде изложена за поклонение на верните част от мощите на Св. Павел Апостол, донесени от Верия, Гърция. „Смятаме, че в съвременния секуларизиран европейски контекст - продължава посланието на румънския патриарх – смелостта на Св.Павел може да ни вдъхнови, а неговите молитви да ни помогнат в нашата мисионерска дейност”. На Синода на Епископите във Ватикана, като делегат на Румънската патриаршия участва епископ Сулиан (Киприян), предстоятел на румънския православен диоцез в Италия.

http://www.oecumene.radiovaticana.org/bul/Articolo.asp?c=237743

14/10/2008 17.03.07



Синод на Епископите. Папата изтъква стойността на библейското тълкувание. Вълнуващи свидетелства за драмата на християните в Ирак





(14.10.2008) - Размишлението на Бенедикт ХVІ за стойността на тълкуванието на Библията бе централния момент в днешните заседания на Синода на Епископите , който се провежда във Ватикана на тема „ Божието Слово в живота и мисията на Църквата”. Папата се позова на догматичната конституция Dei Verbum, посветена на Божественото Откровение, който е един от основните документи на Втория Ватикански събор.


Синодалните отци припомниха имената на монс. Фарай Рахо, отец Раджид Гани и другите двама свещеници убити с него и още шестима младежи, жертви на насилията в Ирак
. Новите мъченици за вярата, както бяха наречени, се застъпват за нас от Небето,// а дълг на верните е да живеят Божието Слово като пътеводител към прошката.


Кардинал Тарчизио Бертоне, държавен ватикански секретар, отново се върна на темата за младежите.
В настоящият момент, само 13% от вярващите юноши признават че трябва да медитират Библията, но кардинала подчерта, че въпреки общото безразличие, днес младите са готови и разположени да приемат живото свидетелство на възрастни и възпитатели, които прилагат на практика Божието слово в ежедневния живот.


Оттук и призива на синодалните отци да се следва примера на Светците, следвали Христос и приели Блаженствата като същност на Евангелието
. Бе посочен и примера на Сестра Алфонса Мутатупадату, първата индийска светица канонизирана от Папата миналата неделя, преминала своя „Кръстен Път”, превръщайки в плът и кръв думите на Божия Син.


В много от изказванията бе поставен акцент и върху ролята на катехистите, които трябва да предадат Божието Слово, което да трансформира живота на онези, които го слушат и станат негови свидетели. Вяра и Живот трябва да вървят заедно ръка за ръка, обобщиха синодалните отци, така че Бог и щастието да не бъдат схващани поотделно. Това важи особено за новите поколения.

http://www.oecumene.radiovaticana.org/bul/Articolo.asp?c=237648

 

Frame3

13/10/2008 18.05.30



Синод на Епископите: Вслушване в Божието Слово и качеството на проповедите - основни теми в днешната 12-та работа сесия. Изказване на Апостолическия екзарх монс. Христо Пройков


Frame4


(13.10.2008) - След неделната пауза, от днес продължава работата на Синода на Епископите на тема „Божието Слово в живота и мисията на Църквата”. По-голямата част от изказванията бяха насочени към вслушване в Божието слово и качеството на проповедите, Световния Младежки Ден и феномена на миграциите.


Библията може да се чете без да се вярва, но без вяра не може да се разбере Божието Слово, припомниха синодалните отци. Старателният прочит на Светото Писание е свързано с молитвата, а оттам се достига до личната връзка с Господ. За да се избегне интелектуализма, трябва да се следва примера на Дева Мария, което означава да се гледа към Христос – верен свидетел на завета с Бог и хората и се живее църковното общение в ежедневния живот.


Бе припомнен и опита от Световния Младежки Ден, който има важна роля за живота на миряните в разпространението на Божието Слово. Синодалните отци изразиха благодарствени думи към църковните движения и новите църковни общности, превърнали се с течение на времето в „лаборатории за Божието Слово” в които може да се научи как да се живее Христос в живота.

Голяма част от изказванията засегнаха феномена на емиграцията, който може да бъде подходяща възможност за мисионерската дейност на Църквата. Синодалните отци изразиха убеждението, че емигрантите не трябва да бъдат виждани като безпокойство за пастирската дейност, тъй като сами те могат да станат мисионери, като изграждат католически общности там, където те не съществуват. Така, на всеки един от тях може да бъде поверено Светото Писание, което да носят със себе си в приемащата ги страна.


Широко място намери и темата за диалог с исляма и еврейската религия, както и с индуизма и конфуцианството, което бе повод да бъдат изтъкнати някои принципи, които са близки до християнската религия, като монашеския живот, поклонничествата и ценността на семейството.


Още веднъж голямо пространство намери драматичната обстановка на християните в Индия, които са жертва на преследвания.

Сред 29-те изказали се синодални отци на днешната 12 сесия бе и Апостолическия екзарх и председател на Епископската конференция в България,
монс. Христо Пройков:


„Господ говори на човека на неговия език. В Светото Писание, всеки намира себе си. В България, след падането на атеистичния режим през 1989г., хората изпитват истинска жажда за Бог и се стремят да го опознаят. Църквата прави всички възможно да утоли тази жажда. Ето защо, от Синода се очакват нови насоки и програми, обмяна на опит, не само за известяване на Божието Слово, а най-вече за Божието Слово живяно в ежедневния живот. Забелязва се, че
Lectio Divina привлича младите хора. Христос, Словото Божие, се приема като център на Откровението и на вярата. Много често обаче, хората се объркват в отношението между народна традиция и Учението на Църквата.
Трудности се срещат не само поради липсата на съзнание за християнската вяра, но и поради факт, че всички обществени сфери са повлияни от консумизма и наистина се чувства голяма нужда да се свидетелства Бог, посредством един живот съответстващ на Неговото Слово.
Вярващите приемат с доверие Божието Слово, но се досещат за важната роля играят свидетелстването в семейния живот и духовността на самия човек, който го известява. Важно е също проповедта да бъде добре свързана с Божието Слово и обяснено по достъпен и разбираем за всички начин. Когато верните разбират добре Словото Божие, тогава те се чувстват чеда на Бог, изпълнени с радост и нова надежда
. Пример за всички проповедници е Мария, Божия Майка, която каза: „ Правете всичко каквото ще ви каже”. //

http://www.oecumene.radiovaticana.org/bul/Articolo.asp?c=237407


11/10/2008 15.34.20



Синод на Епископите: темите за младежите и икуменизма в работата на синодалните отци





(11.10.2008) - Денят в който Католическата църква припомня 46-та година от свикването на Втория Ватикански събор (11 октомври 1962г.), Синодът на Епископите приключи своята първа работна седмица. И днес разискваните бяха по различни и многобройни теми. Сред тях се отличават изказванията на архимандрит Игнатиос Сотириадис, представител на Гръцката Православна Църква и брат Алоиз, приор на икуменическата общност Тезе.


В изказването си православният представител изтъкна нуждата от „общо свидетелство, като видим знак за единение”, която изисква съвременното общество от всички християни, католици, православни, протестанти и англикани. Също така и нуждата от „зачитане на всяко човешко същество, независимо от расови или религиозни различия”. От своя страна брат Алоиз пожела „нови стъпки към духовния икуменизъм” и „по-голямо внимание към религиозната жажда на младите”.


Младите хора бяха тема в много от изказванията, тъй като представляват „едно от най-големите предизвикателства за провъзгласяване на Божието Слово и имат нужда повече от свидетели, отколкото от учители”. Според съборните отци, Църквата трябва да се приближи към младите и ги научи да понасят случващото се в тях и около тях, помагайки им в прочита на житейските събития в светлината на Божието Слово”.


Сред другите теми на днешната десета конгрегация на Синода, бяха вълнуващите свидетелства за преследванията на християните във Виетнам и бившата Чехословакия по времето на комунизма, но също така и знаците на надежда идващи от Бангладеш, където християни и мюсюлмани живеят в хармония. Също така и темата за децата за които бе предложено свикването на световна среща, за да може Словото Божие да достигне и в техния живот.


Преди тази сесия, кардинал Анджело Скола представи в детайли доклад за приложението на пост-синодалното Апостолическо насърчение
Sacramentum Caritats, публикувано през 2007г. Докладът се базира на въпросник, предварително изпратен от Генералния секретариат на Синода до всички Епископски конференции. Като цяло, резултатите говорят за добро приемане на апостолическото насърчение по всички континенти, благодарение и на превода на местните езици.


Съществуват и трудности, между които и равносметка за текста в някои страни от Латинска Америка, Централна Европа и Азия, както и известна "плахост" - така я определи кардинал Скола - в социалното измерение на евхаристичната дейност. Пътят е много дълъг, заключи кардинал Скола, но апостолическото насърчение
Sacramentum Caritats остава валиден принос за едно по-голяма "настройка" на християнския живот към Евхаристията.

http://www.oecumene.radiovaticana.org/bul/Articolo.asp?c=237019

10/10/2008 16.44.32



Синод на Епископите: Божието слово в семейството и в трудните за евангелизация места. Свидетелства на Патриарх Григорий ІІІ Лахам и Мария Воче, ръководител на Движението на Фоколарите





(10.10.2008) - Темата за Божието Слово в семейството и в трудните за евангелизация райони, като Светата земя, Източна Европа и Бирмания, зае централно място в днешните изказвания на ХІІ –та Асамблея на Синода на Епископите, който се провежда във Ватикана. По време на почивката, Бенедикт ХVІ прие на аудиенция членове на Германската Библейска Федерация. Както направи преди това Съюза на библейските общества United Bible Societes, така и членовете на германската федерация дариха на Папата различни езикови версии на Стария и Новия завет, а от своя страна Папата отново връчи на всеки един от участниците в Синода отделен екземпляр.


Относно темата за инкултурацията на Библията в семейството, бяха направени различни предложения
: Библията да бъде дарена на всички, за да може всеки вярващ да има своя личен екземпляр; Светото Писание да стане училищна дисциплина; четене на библейски текстове всяка вечер в семейството, придружена от медитации на всеки един член от семейството. Също така, към обявяването на всяка тайна от Светата Броеница да бъде официално прибавен кратък библейски цитат. Синодът на Епископите отправи пожеланието тези предложения да станат предмет на обсъждане в Универсалната църква.


Темата за евангелизацията в трудни контексти бе придружена от вълнуващото изказване на монс. Антон Жуст, епископ на Йеглава в Литва, който припомни случаи на антирелигиозно преследване над негови събратя по време на комунистическия режим. Сред тях, отец Виктор, арестуван от съветската милиция защото е притежавал Библията. В момента на арестуването милиционерите хвърлят Библията на земята и тъпчейки я с крака богохулстват. Отец Виктор коленичи и целува свещената книга за което е осъден на 10 години лагер. След излежаване на присъдата той отново тайно отслужва литургия пред група верни и отново се осмелява да издигне Библията и провъзгласи нейната неразрушима сила, рискувайки отново да влезе в затвора, ако милицията разбере за това. В този момент, казва говорителя дон Джорджо Консантино пред агенция SIR, много от присъстващите в залата се разплакаха от вълнение.


В някои изказвания бе отбелязано, че арабските християни срещат трудност при четенето на Стария Завет поради политическите и идеологическите тълкувания. В този смисъл Патриархът на Антиохия от гръко-мелхитски обред,
Григорий ІІІ Лахам, предложи създаването на един „форум за Божието Слово” в който християни и мюсюлмани могат да се срещат, дискутират и медитират.


„Бих искал да призова мюсюлмани и християни да се срещат, каза Патриарха пред микрофона на Радио Ватикана. Това вече е реална действителност в Ерусалим в Центъра Notr Dame в Ерусалим, където християни, мюсюлмани и евреи медитират заедно Божието Слово, въпреки трудната обстановка по Светата земя: първо се моли един християнин и медитира, след него един евреин и после един мюсюлманин. Това е моята идея, заявява Патриарх Лахам ІІІ, и искам тази идея да осъществя в Сирия, Ливан и по местата където имам юрисдикция. Защото, когато Бог говори, говори на всички. Тоест, всички хора са приканени да срещнат Онзи, който създал човека по свой образ и подобие!”.


С бурни аплаузи бяха посрещнати изказванията на двама братски делегати: преподобния Гунар Щелсет, почетен епископ на Осло, представител на Световната Лютеранска Федерация, и преподобния Роберт Уелш от Последователите на Христос. В своите изказвания те осъдиха религиозния фундаментализъм и отправиха апел към всички вярващи да дадат своя принос към реализацията на целите на Хилядолетието и работят за преодоляване на разделенията „вътре в Тялото Христово”.


В работата на Синода участват и представители на църковни движения. Сред тях и ръководителя на Движението на Фоколарите,
Мария Воче:


„Ние имаме особена практика всеки месец да избираме библейска фраза, която да приложим на практика в ежедневния живот и споделяме взаимен опит, каза Мария Воче пред микрофона на Радио Ватикана. Например, този месец живеем фразата „ Дайте и ще ви бъде дадено”. Смятам, че това не са думи казани преди 2000 години, а Слово което живее и днес и което трябва да живеем всекидневно: това е усилието на нашето Движение”.


Мария Воче участва в работата на Синода като слушател и споделя своите впечатления от заседанията:

„Това е изключително полезен опит. Настина, виждам голямото участие, но най-вече уникалната възможност да станем съпричастни на големите болки, на големите радости, на успехи и предизвикателства за съвременната Църква по света. Самия термин „слушател” ми звучи добре, тъй като подчертава приемане на нещо от другите, което се превръща в дар”.


Сред изказванията присъства и темата за икуменизма, която е основна характеристика на Фоколарите. За перспективите на икуменическото движение Мария Воче споделя:


„Това е процес, който е изпълнен със знаци на надежда към всички Църкви и църковни общности, и присъствието на делегатите от другите братски Църкви е свидетелство за това. Според мен, тези знаци показват, че всички чувстват спешната необходимост да работят за единението”.


Мария Воче споделя своето виждане за работата на Синода като обикновена мирянка:


„Мисля, че обществеността много малко научава за Синода. Може би, защото медиите не са много щедри на информация или пък подчертават само ония особености, които в известен смисъл са незначителни. Затова смятам, че това касае нас миряните да предадем извън залата на Синода онази надежда, която се ражда вътре в нас и много често не може да се види от света”.

http://www.oecumene.radiovaticana.org/bul/Articolo.asp?c=236783



08/10/2008 17.17.24



Четвърти ден от работата на Синода, посветена на първата сесия на "Circoli minori". Вчера, поздравително послание от Икуменическия съвет на Църквите




(08.10.08) ХІІ-та асамблея на Епископския синод за Словото Божие днес продължи със срещи на отделните групи делегати, така наречените “Circoli minori”. Избрани бяха модератори и докладчици със съответните дебати. Следобед в 16.30 часа започна общата дискусия в рамките на петата конгрегация. Вчера, братският делегат, румънският архиепископ митрополит Нифон прочете поздравително послание от генералния секретар на Световния съвет на Църквите, преподобният Самуел Кобиа. „Темата избрана за Синода – се чете в текста – съдържа в себе си обещанието за едно дълбоко духовно обновление в мисията на Църквата”. „Начинът, по който Словото Божие се отразява в нашия живот, по който ни преобразява и подхранва дела на обич между нас – продължава посланието – е наистина централен за спасителната мисия на Църквата”. Икуменическият съвет на Църквите подчертава, че „търсенето на видимото единение на Църквата представлява едно неотменимо измерение за църковния живот и мисия”. В дебатите, участниците в асамблеята се спряха по-специално на значението на проповедта, представяна като един фундаментален и уникален инструмент за евангелизация. Бе подчертана необходимостта от добро формиране върху Словото Божие както на клира, така и на миряните. Накрая бе повдигнат проблема за религиозните секти, особено в африканските страни. Преди обед кметът на Рим, Джани Алемано, прие делегация на Синодалните отци водена от архиепископ Никола Етерович, генерален секретар на Епископския синод.

http://www.oecumene.radiovaticana.org/bul/Articolo.asp?c=236342



 

VTORIJAT ZVJAR

Джордж Буш разреши на Пентагона да помогне при възстановяването на Грузия


14 октомври 2008 | 19:29 | Агенция "Фокус"

Вашингтон. Президентът на САЩ Джордж Буш подписа приетия от американския конгрес законопроект за военните разходи за 2009 г., в който е включено разрешение Пентагонът да окаже съдействие при възстановяването на Грузия на стойност до 50 млрд. долара, предаде РИА Новости.
В справката към законопроекта се посочва, че това положение е включено в отбранителния бюджет на САЩ за 2009 г. в качеството на
“временна мярка, позволяваща на американското отбранително министерство да подкрепи усилията на държавния департамент на САЩ за осъществяването на мисии в сферата на сигурността и стабилизацията”.

http://www.focus-news.net/?id=n1058084

РБК: Джордж Буш подписа закона за военния бюджет на САЩ


15 октомври 2008 | 06:43 | Агенция "Фокус"

Вашингтон. Президентът на САЩ Джордж Буш подписа днес проектозакона, според който през 2009 г. за военните нужди на страната ще бъдат отделени 612 млрд. долара, предаде РБК.
Законопроектът предвижда да бъдат допълнително отделени за мисиите в Ирак и Афганистан още 70 млрд. долара
. Част от средствата, заложени в бюджета по отбрана, ще бъдат предоставени и за финансиране на проекта за разполагане на елементи от противоракетната отбрана на САЩ на територията на Полша и Чехия.

http://www.focus-news.net/?id=n1058205